Két ember került kórházba a nyugat-nílusi láz miatt Somogyban

A betegségből – amelyet jellemzően az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztenek – az esetek 80-85 százalékában tünetmentesen gyógyulnak fel a fertőzöttek. Idén már nem lesz szúnyoggyérítés.

Két ember került kórházba Somogyban nyugat-nílusi láz miatt. Erről a vármegyei hírportál számolt be a napokban a Somogy Vármegyei Kormányhivatal információi alapján. 

A vírust állatok és emberek is elkaphatják, emberről emberre közvetlenül nem terjed, viszont az antibiotikumok és az antivirális szerek nem hatásosok ellene, csak a tüneteket lehet kezelni – erről az ATV híradója számolt be szerda este. Hozzátették: A nyugat-nílusi láz ellen eddig csak lovaknak készült vakcina, így az embernek csak megelőzni lehet a szúnyogcsípést különböző irtószerekkel. A csatorna megszólaltatta Péterfi Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem docensét, aki elmondta: a súlyos esetek 10 százaléka halálos kimenetelű tud lenni. 

A nyugat-nílusi láz tünetei nehezen különíthetők el a tünetek más vírusbetegségektől, hiszen a bevezető tünetek között található: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás. Ezzel egyidőben testszerte nyirokcsomó-duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon.

A kórházba került emberek közül az egyikük már gyógyultan távozott a kórházból.

Szúnyoggyérítés ebben az évben már nem lesz, annak ellenére sem, hogy az elhúzódó nyár kedvez a rovaroknak. A katasztrófavédelem azt írta: idén több mint 900 ezer hektárnyi területet kezeltek az országban a szakemberek.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás