Még soha nem érettségizett úgy senki, mint Nárcisz

A nagybajomi Nárcisz gerinc eredetű izomsorvadásban (SMA) szenved, amelynek következtében ágyhoz kötve éli az életét. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy előrehozott érettségit tegyen. Ilyenre még nem volt példa Magyarországon.

Nárcisz magántanulóként végezte el – kitűnő eredménnyel – az általános iskolát, viszont gimnáziumból mindössze egyetlen volt az országban, amely felvette őt. A nagybajomi lány a dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium tanulója lett, a távolságot és a betegség miatti ágyhoz kötöttséget pedig online oktatással hidalta át az iskola. 

A lány édesanyja korábban azt mondta az Atádhírnek, hogy amikor kiderült a betegség, akkor azt mondták nekik, hogy Nárcisz 2 éves koráig élhet.

Most, 18 évvel később pedig előrehozott érettségit tett digitális kultúra tárgyból. Mivel az országban ilyen még ennek előtte nem történt, ezért az Oktatási Hivatal egy külön protokollt dolgozott ki, hogy szabályosan tudja teljesíteni a vizsgát. Ehhez ágyat és egy speciális számítógépet is biztosítottak. Egyébként Nárcisz életében először találkozhatott az osztálytársaival is, júniusban pedig biológiából is érettségizni fog.

Az érettségi vizsgát megelőzően Nárciszt tiszteletbeli csapattaggá fogadta az K.M.G.T. Airsoft Team, akik előzőleg gyűjtést is rendeztek a lány számára, erről itt írtunk.

– Hihetetlenül jó érzés volt látni az őszinte örömöt az arcán.Nem tudta, hogy megyünk hozzá. Ugyanúgy indult a napja,mint máskor: reggeli, orvosi tortúra utána pedig tanulás. Remélem, hogy az érettségi vizsgadrukk egy kicsit oldódott benne. Elvileg az embereknek kellene támogatni Őt,de az volt az érzésem hogy ez fordítva van. Ő sokkal többet tanít és ad nekünk, mint amennyit mi valaha is adhatunk neki – fogalmazott Stribli Gábor a baranyai székhelyű airsoft-csapat vezetőségi tagja. Ők már évek óta látogatják és támogatják Nárciszt, amiben Nagy Márta is segítségükre van. 

Ő a csapattaggá avatáson csak lélekben lehetett ott, de nekünk elárulta, hogy öröm együtt dolgozni egy ilyen összetartó és segítőkész csapattal.

(Kiemelt kép: Nárcisz Facebook-oldala.)

Megosztás