Meghalt egy jég alá szorult ember egy bárdudvarnoki tóban

Ma délelőtt a Somogy megyei Bárdudvarnok mintegy egyhektáros tavában a jég alá szorult egy ember – közölte a katasztrófavédelem. Már csak a holttestét tudták kiemelni a jég alól.

Frissítés:

A Somogy Mentőcsoport búvárai a kaposvári hivatásos tűzoltók közreműködésével hozták felszínre a tótulajdonos holttestét.

A középkorú férfi a mintegy egyhektáros tó jege alá szorult, segítségére a Somogy Mentőcsoport gerincét alkotó Kötél Egyesület búvárai és a kaposvári hivatásos tűzoltók siettek. A mentési munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók feltörték a jeget, majd a víz alá merült három búvárnak nyújtottak segítséget. A férfi holttestét a parttól harminc méterre, a 6-8 centiméter vastagságú jég alatt találták meg.

A jeges vizeknek szinte minden évben megvannak az áldozatai.

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) állóvizeken – éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, – járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, – kikötők és veszteglőhelyek területén,

b) folyóvizeken.

Aki a jégen 1m2-nél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet 1 méteres magasságban elhelyezett, legalább 10-10 cm széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. Ezeket a kordonokat soha ne közelítsük meg! Veszélyes!

A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

Csak az alapvető biztonsági szabályok ismeretében lehet szakszerűen és biztonsággal elvégezni a bajba jutott mentését. Mindig szem előtt kell tartani azt a körülményt, hogy veszélyhelyzetben kell segítséget nyújtani, amely során a segítségnyújtó is veszélybe kerülhet, ezért hasonló estben azonnal kérjenek tűzoltói segítséget!

A búvárok a kaposvári hivatásos tűzoltók és a KÖTÉL speciális mentőszolgálat közreműködésével hozták felszínre a sérült holttestét.
Vasárnap délelőtt a jég alá szorult ember segítségére a rendőrség, a mentőszolgálat, a búvárszolgálat és a kaposvári hivatásos tűzoltók mellett a KÖTÉL speciális mentőszolgálat is a helyszínre érkezett. A mentési munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A tűzoltók feltörték a jeget, majd a víz alá merült három búvárnak nyújtottak segítséget a holttest kiemelésében.

 

Megosztás