Milliókkal károsított meg 16 embert a csaló

Internetes csalásokkal szerzett milliós összegeket egy 22 éves férfi, aki mezőgazdasági gépeket hirdetett eladásra. Az áldozatok előre kifizették a vételárat, majd a csaló elérhetetlenné vált számukra.

A Marcali Járási Ügyészség indítványt tett annak a 22 éves férfinak a letartóztatására, aki a gyanú szerint több mint 3 millió forintot csalt ki az áldozataitól.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020 februárja és 2020 májusa között egy internetes hirdetési oldalon olyan mezőgazdasági vontatókat és rakodógépeket kínált eladásra, melyek valójában nem voltak a tulajdonában. A hirdetésekre jelentkező sértettektől ezután a vételár, vagy az előleg előre utalását kérte, majd felszívódott, nem lehetett többet elérni. 

A nyomozás jelenlegi adatai alapján a gyanúsított ilyen módon 16 sértettet ejtett tévedésbe, akiktől 30.000,-Ft és 1.000.000,-Ft közötti összegeket csalt ki, és ezzel több mint 3 millió forint kárt okozott. A bíróság nyomozási bírója a csütörtökön megtartott ülésen az ügyészség indítványának helyt adott, és a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

Nem ez volt az első eset, hogy Somogyban az interneten keresztül valaki mezőgazdasági gépek hirdetésével csalt ki milliókat a gyanútlan áldozatoktól. Ugyanezt a módszert alkalmazta az a férfi és nő, akiket a nagyatádi rendőrök tavaly augusztusban tartóztattak le.  Úgy látszik, a jól bevált módszereken nem érdemes változtatni, valaki mindig horogra akad. 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy az internet előnyei mellett sok veszélyt is rejt. Alkalmas arra is, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket.

Azt kérik, hogy fogadják meg néhány tanácsukat. Íme:

Amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről! Minden esetben kérjenek olyan képeket, amelyeket az eladó készített! Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot, és hívják fel telefonon is! Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is! Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy a személy hitelessége megkérdőjelezhető. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénzt! Használják az utánvétes postázást!

Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, email címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg!”

A nyitókép illusztráció.

Megosztás