Mindenki a választási eredményre vár

Miközben egymástól meglehetősen eltérő számokat mutatnak az egyes közvélemény-kutató cégek előrejelzései, egy valamiben mind egyetértenek: sosem volt még ilyen bizonytalan az országgyűlési választások kimenetele.

A legrészletesebben Török Gábor politológus elemezte, miért olyan nehéz most előre jelezni az eredményt. Ennek alapvetően a következők a főbb okai: nagyon sok múlik azon, végül mennyien mennek el szavazni; a nyilvánosság számára megismerhető kutatások adataiban jelentős eltérések vannak; még az előzőeknél is nagyobb bizonytalansági tényező az ún. taktikai szavazás kérdése. Ez minden korábbi szavazásnál fontosabb lett most. A 199 parlamenti mandátumból 106-nak a sorsa az egyéni választókerületben dől el: ezekben pedig komolyan felmerült az ellenzéki szavazatok integrálása, azaz az esélyesebb jelölt mögötti választói felsorakozás. Ezt hivatottak előmozdítani az elmúlt napokban sorra bejelentett visszalépések az ellenzéki oldalon. A kutatásokból az látszik, hogy az ellenzéki szavazók egy jelentős része fontosabbnak tartja a kormány leváltását a pártkötődésénél.

Több honlap, ismert személyiség és csoport is alakult azért, hogy a választókerületekben megtalálja és megnevezze a legesélyesebb jelöltet a kormánypárti indulóval szemben. Közülük a legismertebbek – a taktikaiszavazas.hu, a Rendszerváltás 2018 (Márki-Zay Péter) és a V18 csoport – Somogyban a következő ellenzéki jelöltekre való szavazást ajánlják.

Somogy 1-es OVK (Kaposvár): Miháldinecz Gábor (Jobbik)

Somogy 2-es OVK (Barcs): Ander Balázs (Jobbik)

Somogy 3-es OVK (Marcali): Dr. Steinmetz Ádám (Jobbik)

Somogy 4-es OVK (Siófok): Dr. Magyar György (MSZP-Párbeszéd)

Közülük az ellenzék által leginkább nyerhető kerületnek a 4-es, siófoki központút tartják. Egy másik mérés szerint a Marcali központú 3-masban fej-fej mellett áll a Jobbik jelöltje, olimpiai bajnok vízilabdázónk (dr. Steinmetz Ádám) a kormánypárti jelölttel (Móring József Attila). Ugyanakkor az egyéni kerületekre vonatkozó becslések szerint megyénkben éppen a 2-es, Nagyatádot is magába foglaló körzetben mérték a legkisebb különbséget a kormánypárti és az esélyes ellenzéki jelölt között: átszavazás esetén kevesebb, mint 9%-ot. Ami egyrészt hibahatár körüli különbség, másrészt magasabb részvétel esetén könnyen elolvadhat. Eszerint tehát Ander Balázsnak (Jobbik) van jó esélye arra, hogy megnyerje a körzetet, és egyéni mandátumot szerezzen.

A Somogy 2-es VK becsült eredménye
A Somogy 2-es VK becsült eredménye

A választás napján, április 8-án az Atádhír friss információkkal szolgál egész nap a részvételi arányok, majd este az eredmények alakulásáról. Természetesen a helyi, azaz a nagyatádi részvételről, a jelentősebb pártok és egyéni indulók várakozásairól és az itteni eredményekről kiemelten tájékoztatjuk Önöket.

 

Megosztás