Ömlik a víz a felújítás alatt álló iskolában

Durva felvételeket kaptunk: az épület belsejében ömlik az esővíz az ablakon és a falakon lefelé a tetőről. Százmilliókat költöttek már rá, de egyre elkeserítőbb állapotban van a babócsai iskola.

Mindenekelőtt megmutatjuk a mindennél beszédesebb felvételeket.

Mint látható, az először 1088 millió forintos uniós pályázati pénzből elkezdett, majd az újabb 734 millió forintos állami forrásból folytatott iskola épületében ömlik a víz belül is a falakon és az ablakon.

Felfoghatatlan és fölháborító az a hanyagság, ami itt folyik most már több mint három éve! Ez egy állami beruházás, hogy lehet ezt megengedni, és következmények nélkül hagyni?! – fűzte hozzá a látottakhoz a felvételeket készítő helyi lakos.

A beruházás kálváriája 2019 tanév végén, júniusban kezdődött, az Atádhíren is többször beszámoltunk róla. Azóta már a második kivitelező hagyta félbe – inkább „negyedbe” – az építkezést. A helyiek egybehangzó tapasztalatai szerint 2022. május vége óta ismét nem folyik érdemi munka az iskola épületén. Augusztusban volt egy egyeztetés az ügyben a településen minden érintett bevonásával: a tankerület, az országgyűlési képviselő, a kivitelező, sőt, a kistérségi vezető is részt vett rajta. A megbeszélés lényege szerint ellentétes állásponton volt a megrendelő (tankerület) és a kivitelező (HM-BAU Kft.): ez utóbbi első ütemben 270 millió forintot kapott a tankerülettől az év elején, hogy azzal érje el a 25 százalékos készültségi szintet, a cég szerint ez megtörtént, a beruházó szerint viszont nem.

Ezt követően minden nap két-három munkás megjelent a helyszínen, de a munkálatok nem haladtak előre. Információink szerint 3-4 hete pedig már szinte senki sem jár arra.

Körülbelül egy hónapja segítséget kértem levélben Pintér Sándor belügyminiszter és Lázár János építési és beruházási miniszter úrtól, egyelőre egyikük sem válaszolt – mondta megkeresésünkre Jáger Gábor, Babócsa polgármestere. – A diákjaink immár a 4. tanévben járnak a volt patika és a plébánia épületébe tanulni, ráadásul a konyhánk azóta szét van verve, a vízvári iskola konyháján főzünk, minden nap onnan hozzuk az ételt. A konyhába egyébként az összes berendezést megvettük, ez 17 millió forintunkba került, plusz 6 milliót költöttünk a bontására, az eddigi építésre, de mivel nem valósult meg határidőre, félő, hogy az egészet vissza kell fizetnünk.

A több mint egymilliárdos iskolakorszerűsítésbe ugyanis a konyha felújítása, úgymond, nem fért bele, arra külön pályázott a helyi önkormányzat.

A második beruházó eredetileg november végére vállalta az iskola épületének átadását. Azt továbbra sem hozta nyilvánosságra a Kaposvári Tankerületi Központ (KTK), hogy az első közbeszerzés során meghirdetett több mint 1 milliárd forintnyi uniós forrásból mennyi maradt meg. Ahogy az is kérdéses, hogy az első kivitelezővel szemben indított jogi eljárás során mennyi kártérítést tudnak majd behajtani. Legutóbb augusztus végén tettük fel kérdéseinket az ügyben a KTK-nak, azóta sem válaszoltak.

Már szeptember elején is állt a víz az épület földszintjén az akkor készült fotók tanúsága szerint. Jó néhány, még beépítésre váró új nyílászáró állt a vízben.

Ezek után képzelhető, milyen állapotok uralkodhatnak most, az elmúlt hetek intenzív esőzései után ott. A lapostetős épületre csináltattak ugyan egy hevenyészett szigetelést, kátránypapír van rajta, de azt, hogy a födémszigetelés nem készült el az őszi esőzések idejére, jól mutatják a videófelvételek.

Mindenfelé ömlik a víz, tönkremegy még az is, ami legalább elkészült – panaszolta egy szülő. – Most már a harmadik télen lesznek tele vízzel a falak, fagy majd minden, a tornaterem teljesen tető nélkül áll.

Nyilvánvalóan nemhogy a novemberi határidő nem tartható, de most már a tanév végére történő átadás sem valószínű. Egyre több a kérdés az iskolájukra váró diákok és szüleik fejében. Válaszok viszont nincsenek.

Megosztás