Orbán: ismét jön az idősek vásárlási sávja

A 65 év alattiak napi két órában nem mehetnek be az üzletekbe. A somogyi nyugdíjas szövetség elnöke úgy látja, ez semmit nem old meg, szerinte izolálni és tesztelni kellett volna korábban, már csak kapkod a kormány.

Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11, szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között védett sávot kapnak – jelentette be ma Orbán Viktor.

A tavaszitól eltérően ezúttal az idősek bármikor mehetnek boltba, a fiatalabbakat viszont a délelőtti kétórás időszakban nem engedhetik be az üzletbe – írta a hvg. A rendelet a kihirdetését követő napon lép majd hatályba.

Az ügy előzménye, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ma találkozott az Idősek Tanácsa néhány tagjával, majd közölte: a vásárlási idősáv bevezetését javasolták neki. Az Idősek Tanácsának kérései nem kell, hogy nagyon meglepjék a kormányt: a szervezet elnöke Orbán Viktor, alelnöke Novák Katalin, mellettük 12 tagot kért fel a miniszterelnök a részvételre – jegyzi meg a hvg.

Ez teljesen fölösleges, és semmilyen problémát nem old meg – reagált a hírre Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezetinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke. – Ahogy az iskolai hőmérőzés, az 50%-os biztonságú gyorstesztek és a 7-9 nap múlva megérkező eredmények is teljesen értelmetlenek. Miként az is, hogy kiürítették a kollégiumokat: ki tudja, ki vitte haza a vírust a szüleinek, nagyszüleinek?! Ezek alapján úgy látom, kapkodás folyik. Jóval korábban kellett volna a kormánynak komolyabb intézkedéseket hoznia. Pl. szigorúan és következetesen tesztelni, és településekre lebontva izolálni a fertőzési gócokat, ezzel szemben még területi adatokat sem közölnek.

Most vannak igazán veszélyben a nyugdíjasok, nem tavasszal voltak, de nem pusztán szavakban kellene védeni őket, és valójában nem őket, hanem a potenciális vírushordozókat kellene és kellett volna eddig is elkülöníteni, hívta fel a figyelmet a megyei nyugdíjas szövetség vezetője.

 

Megosztás