Részeg autóst üldöztek a rendőrök Somogyban

Kilométereken át menekült a rendőrök elől az a részeg férfi, akinek vezetői engedélye sem volt. Az esetről, ami még június 10-én történt, a rendőrség videót is közzétett.

A kaposvári körzeti megbízottak 2023. június 10-én, hajnali 2 óra után Kaposvár belterületén akartak ellenőrizni egy személyautóval közlekedő férfit. A sofőr az egyértelmű jelzés ellenére nem állt meg, hanem gyorsítani kezdett.

A járőrpár az erősítés megérkezéséig nyomon követte a járművet. Az egyenruhások a pánikszerűen menekülő autóst önmaga, mások és a rendfenntartók biztonsága érdekében egy zsákutcába terelték, ahonnan az önjelölt sofőr számára már nem volt kiút. A férfi ekkor kocsiból kipattanva, még megpróbált futva menekülni, de a tiszavirág-életű próbálkozás nem vezetett eredményre, a rendőrök elfogták.

A járőrök megállapították, hogy a 29 éves helyi lakos nem rendelkezett vezetői engedéllyel, valamint a helyszínen alkalmazott alkoholszonda is pozitív eredményt jelzett. A férfit előállították a Kaposvári Rendőrkapitányságra, ahol a járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt büntetőeljárást indítottak ellene, az engedély nélküli járművezetés miatt pedig meghallgatták, majd szabálysértési őrizetbe vették.

A KSH adatai alapján Somogyban a tavalyi évben százharmincnál is több balesetet okoztak az ittas sofőrök, azaz a személysérüléses közúti baleseteknek több mint tíz százaléka az alkoholos befolyásoltság számlájára írható.

Az ittas vezetés és a bódító szer hatása alatt történő járművezetés negatív hatással van a közlekedés biztonságára és a vezetés minőségére. Szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.  Aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és mások életét is veszélyezteti – fogalmaz a rendőrség weboldala.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás