Több mint háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma Somogyban a második hullám kezdete óta

Somogyban eddig 108 beteget azonosítottak. Tegnap újabb 11 embernél mutatták ki a fertőzést, és teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el az ország összes egészségügyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.

A vírus második hullámának megjelenése óta, vagyis az elmúlt két hétben több mint a háromszorosára nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a megyében. Mint tegnap megírtuk, már Nagyatádon is azonosítottak egy COVID-19-fertőzöttet. A közösségi oldalakon írt különféle hozzászólásoktól eltérően egyelőre nincs több regisztrált beteg a városban. A fertőzött nevét pedig, természetesen, nem hozhatják nyilvánosságra. Azoknak a tesztelése, akikkel érintkezett a kritikus időszakban, a járványügy feladata, ahogy a regisztrált betegek házi karanténba tartása vagy kórházi kezelése is egészségügyi és hatósági feladat. Erről viszont nem kaptunk tájékoztatást.

Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel. A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is. Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat.
A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében – kockázatbecslést követően – a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja.
A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi bírság szabható ki.

A legfrissebb adatok szerint 476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. 234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.
A közösségi terjedés megfékezése érdekében mindenkitől azt kérik, továbbra is kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet, a maszkot viseljék az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. „Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését” – fogalmaztak.

 

Megosztás