Tarifareform: márciustól rosszabbul járhatnak a vármegyehatár mellett élők

Az új típusú bérletek tavaly májusi bevezetése óta egyszerűbb és olcsóbb a közösségi közlekedés sokak számára, de a rövid távon ingázóknak, illetve a vármegyehatár mellett élőknek nem érte meg vármegye- vagy országbérletet vásárolni. Márciustól megszűnnek a kilométer-alapú bérletek, az országbérlet vásárlása akár 13000 forintos többletköltséget is jelenthet azok számára, akik eddig jobban jártak a havi (30 napos) Volánbusz bérlettel és nem tudják igénybe venni a kedvezményeket (teljesárú bérletjegyet váltanak).

A környező településekről Nagyatádra ingázóknak megéri a vármegyebérletet választani, hiszen a korábban igénybe vehető, 5,1-10 km-es viszonylatra érvényes, 9580 forintért megvásárolható havi (30 napos) bérleténél kedvezőbb, 9450 forintos áron juthatnak hozzá, ráadásul sokkal rugalmasabb, hiszen a vármegye területén használható.

A régebbi bérletek a vármegyehatár mellett élők számára, illetve az 5,1 km-nél rövidebb utazásoknál nyújtottak megfizethetőbb alternatívát, hiszen a 0-5 km-es viszonylatra érvényes havi (30 napos) bérlet 5940 forintba került, míg a vármegyebérletért 9450 forintot kell fizetniük.

Somogyban és a szomszédos megyékben több olyan egymáshoz közeli település is van, melyeket elválaszt a vármegyehatár. A Zákányfalu (Somogy) és Surd (Zala) között utazóknak korábban elég volt a 0-5 km-es havi (30 napos) bérlet, ami 5940 forintba került, márciustól azonban, ha bérletet szeretnének, az országbérletet kell választaniuk, ami 18 900 forintért kapható. Az Istvándi (Somogy) és Kisdobsza (Baranya) között utazók 2,8 km-es távot tesznek meg, de az út során átlépik a vármegyehatárt, így nekik is országbérletet kell váltaniuk, ha nem akarnak menetjeggyel utazni.

Mivel a kilométer-alapú jegyek nem szűnnek meg, a vármegyehatár mellett élő bérletes utasoknak érdemes áttekinteniük az utazási szokásaikat, és megfontolniuk, hogy a menetjegyváltással vagy az országbérlettel járnak-e jobban.

(Források: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/helykozi-dijszabasi-informaciok/dijszabas;
https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/42114; kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás