Augusztustól duplájára emelkednek egyes közlekedési bírságok

Akit vezetés közben mobiltelefonnal a kezében kapnak el a rendőrök az eddig 13 ezer forint helyett 26 ezret fizethet a helyszínen, míg ha nem a helyszínen szeretne fizetni, akkor 26 ezer helyett 52 ezer lesz a bírság. A NAV is duplázza a leggyakrabban kiszabott bírságokat. 

Emelkedik a közlekedési szabálytalanságokért kiszabható bírságok összege: a Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint adott szabálytalankodásokért akár dupla akkora bírságot is kiszabhatnak, mint most – írja a Telex.

Például megduplázzák a büntetési díjtételét annak, akit vezetés közbeni mobilozáson kapnak a rendőrök, az eddig 13 ezer forintos helyszíni bírság helyett 26 ezret fizethet, míg ha szabálysértési eljárás indul, akkor 26 ezer helyett 52 ezer forint lesz a büntetési tétel.

Ugyanennyi büntetést szabnak ki augusztustól arra is, aki gyalogátkelőhelyen nem ad elsőbbséget.  

A közlöny tételről tételre végigveszi az összes szabálysértési tételt, amiből kiderül, hogy a helyszíni bírság mindig sokkal olcsóbb, mint az eljárás keretében kiszabott bírság. A legtöbbet egyébként azért kell fizetni, ha valaki jogosulatlanul várakozik a mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozóhelyen: a helyszínen 65 ezer forint, eljárásban pedig 156 ezret.

Szintúgy augusztustól a NAV duplájára emeli a leggyakoribb mulasztásokért kiszabott büntetési tételeket, ez is a Magyar Közlönyből derült ki:

  • a sima mulasztási bírság felső határa 200 ezerről 400 ezer forintra nő;
  • a be nem jelentett munkaerő foglalkoztatása esetén a bírság egymillió helyett már kétmillió forint is lehet;
  • számlaadási vagy iratmegőrzési kötelezettség elmulasztása esetén szintén kétmillió forintos büntetés szabható ki.

(A kiemelt kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás