A KSH szerint 546 ezer forint volt az átlagkereset februárban

Mármint a bruttó, a nettó átlagkereset pedig kedvezmények nélkül 31,7 százalékkal nőtt, 363 100 forintra. Minden bizonnyal egyre többen szeretnénk átlagfizetést. Vélemény.

Februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 546 ezer forint volt, 31,7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idáig az alaphír, amihez még magyarázatként hozzáfűzte az MTI, hogy „az átlagkereset kiugró emelkedéséhez elsősorban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatása, az úgynevezett fegyverpénz, illetve a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelés járult hozzá”.

Szerintem meg abba kellene hagyni a KSH-nak az emberek idegeinek a borzolását ezekkel a valóságtól elrugaszkodott számokkal. Sokkal kevésbé lenne bosszantó, ha egyrészt valamennyi munkavállaló adatait vennék alapul, másrészt pedig átlag helyett medián bért közölnének (az átlagot erősen felfelé húzzák a sokmilliós fizetések, míg a medián a középső értéket jelenti, vagyis azt, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet).

A KSH mentségére legyen mondva, hogy ezúttal – a 18. sorban megjelenítve – legalább közölték a bruttó kereset mediánértékét is: ez 378 100 forint volt, ami 14,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Gyanítom, még ezzel sokan kiegyeznének.

Azt azonban most sem bírták a nagy számok mellé tenni, hogy ugyanezen időszakban mennyi volt az infláció.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás