Nagyatád is Kijev árnyékában

Nagyatád sokkal közelebb van Kijevhez, mint hinnénk. Nem az 1400 km autóút a valóságos távolság: sokkal inkább az, ahogyan a II. világháború óta soha nem tapasztalt, Európán belüli háború átírja az eddigi világrendet.

A fűtött szobából, jóllakottan szörfölgetve a hírek között alig látszik a különbség egy háborús fikciós filmnek és a szomszédunkban pusztító agresszió valóságos szenvedéseinek a látványa  között.

Akár egy lövöldözős videójátékot vagy a III. világháborút kirobbantó sci-fit nézzük a becsapódásokról, tűzharcokról és áldozatokról sorjázó szörnyű képsorokat, amelyeket százával töltenek fel az ukrán lakosok és mások a közösségi oldalakra a telefonjukról. Egy szinte élőben közvetített háborút látunk, nem egyszer hamisított felvételekkel, és gyakran hamisított információkkal. A tálalása és értelmezése pedig végképp gyökeresen ellentétes nemcsak a két szembenálló fél, hanem még a hazai csatornák között is. Nem csoda, hogy sokan már ebben a világos helyzetben sem tudják, mit gondoljanak.

Pedig Nagyatád sokkal közelebb van Kijevhez, mint hinnénk. Nem az 1400 kilométernyi, 16 órányi autóút a valóságos távolság: sokkal inkább az, ahogyan a II. világháború óta soha nem tapasztalt, Európán belüli háború átírja az eddigi világrendet. Azonnali hatása lesz (sőt, máris van), és minden bizonnyal évtizedekre kiható – a mi lakóhelyünkre és életünkre is.

A ma élők nemzedékei számára a háború már csak tankönyvek évszámai, régmúlt történetek. Ám most az aggodalom és a szorongás mindannyiunkban megült. Ha a világjárvány, a klímaválság és a nyomukban rémítő gazdasági hanyatlás még nem rengette volna meg alapjaiban a biztonságérzetünket, akkor ez az Európában eleddig elképzelhetetlen agresszió bizonyosan megteszi.

Még kétséges, hogyan végződik a 77 éve példátlan támadás, mindenesetre a nyugati világ válasza egyre egységesebb és erőteljesebb: kizárják Oroszországot a nemzetközi bankrendszerből, elveszik a hozzáférését a világkereskedelem jelentős részétől, hozzáférhetetlenné teszik az oligarchák külföldi vagyonát, az országok sorra szállítják a fegyvereket Ukrajna megsegítésére stb. Világszerte tüntetések zajlanak Ukrajna mellett. Alapvetően két végkimenetele lehet: így vagy úgy, előbb vagy utóbb, de sikerül megfékezni, vagy elszabadul a pokol. Utóbbi esetben a farkastörvények darabjaira tépnék a most ismert világot, a nyers erőszakot már sehol sem tudná  megfékezni a sutba dobott nemzetközi jog.

Néhány nap elteltével is látszik már, hogy – bár nukleáris veszélyt jelent – az egyre inkább magára maradó és sarokba szorított, fékevesztett ura a Kremlnek semmiképpen sem győzhet. Kiírta magát a normalitás világából.

Az pedig minden eddiginél egyértelműbb, hogy Magyarország eddigi, úgymond, különutas politikája tévút volt, kizárólag a NATO és a sokat szidott Európai Unió garantálhatja hazánk biztonságát, nélkülük Kijevnél is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben lenne minden magyar település, Nagyatád is.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Megosztás