Gyermekjóléti központ: van olyan tanuló, akinek 700-nál is több az igazolatlan hiányzása, egyre több kiskorú esik teherbe

Hétfőn tartotta éves szakmai tanácskozását a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata és Központja a tavalyi évről. A tanácskozás célja egyebek mellett a települések szociális és gyermekvédelmi helyzetének bemutatása, a fejlesztési irányok meghatározása volt.

Egyre súlyosabb, egyre bonyolultabb esetekben kell intézkedniük a központ és a szolgálat munkatársainak, derült ki hétfőn délután az Rinyamenti Szocális Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának és Központjának éves szakmai tanácskozásán.

A központhoz, amely 18 településen látja el feladatát, 560 alkalommal érkezett jelzés a jelzőrendszeri tagoktól. Ebből Nagyatádon 81 jelzésről számolt be a szolgálat. Kiderült, hogy gyermekekkel szemben szexuális visszaélés nem történt a tavalyi évben, viszont elhangzott az is: jelentősen megugrott a védelembe vett gyermekek száma a járás településein, míg 2022-ben 145 gyermeket érintett, tavaly már 207-et kellett védelembe venni.

A gyermekjóléti szolgálat az elmúlt évben 630 családlátogatást végzett, 70 környezettanulmányt készített és 662 alkalommal közvetített adományt. Ez utóbbiban szerepet játszik a Magyar Vöröskereszt élelmiszermentési akciója, amelynek keretében heti két alkalommal pékárut osztanak, például a Családok Átmeneti Otthonában.

Nagyatádon a veszélyeztetett gyermekek száma 142, legnagyobb részt a Családok Átmeneti Otthona révén kerül a szolgálat látóterébe egy-egy kiskorú.

A központ részéről Gondáné Szabó Ágota elmondta: van olyan gyermek a járásban, akinek 750 igazolatlan hiányzása van, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem jár iskolába. Ráadásul az igazolatlan hiányzások már nemcsak felső tagozatban, esetleg középiskolában jelentenek problémát, hanem első és második osztályos gyerekeknél is gyakoribb, mint korábban.

Kitért arra is, hogy jelentős probléma a fejtetvesség, valamint a rühösség is újra felütötte a fejét, pedig védőnővel, szakemberekkel járják a családokat, higiéniai szereket biztosítanak, de egyszerűen nem tudnak gátat szabni ezeknek a fertőzéseknek.

A központba érkezett 172 jelzés Kutasról, ebből 123 esetben az iskola jelzett. Itt nagyon sok a magatartásproblémás gyerek, ezáltal a körülmények is olyanok az iskolában, amellyel valamit tenni kell: elindítanak egy sorozatot az iskolákban, amelyeknek a drogprevenció, a magatartásproblémák leküzdése lesz a fő célja.

Egy, még ennél is lesújtóbb adattal is érkezett: a járásban egyre többen esnek teherbe 13-14-15 éves korban.

Ivókné Pintér Melinda az RSZSZK igazgatója a tanácskozás végén arról beszélt, hogy kétféleképpen lehet értékelni a jelzések számának növekedést: egyrészt egyre több a probléma, egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, a családok helyzete egyre problémásabb, másrészt pedig jó az együttműködés a szolgálat, a központ és a jelzőrendszeri tagok között.

Hozzá kell tenni, hogy van Nagyatádon olyan oktatási intézmény, ahonnét egyáltalán nem érkezik jelzés. Tőlük tavaly sem érkezett, pedig nem életszerű, hogy egyetlen igazolatlan hiányzás nélkül telnek el a tanévek.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás