Élelmiszeralapanyag-hiány: speciális szabályok lépnek életbe Szerző: Katona József | 2022-05-03 13:37:00 | Címkék: alapanyag, hiány, ellátás, élelmiszer, hazai

Így pótolhatják a hiánycikké váló alapanyagokat más összetevőkkel a gyártók eredeti csomagolásukban. Megjelent a hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében az országos főállatorvos új határozata.

A speciális szabály lehetővé teszi az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevők helyettesítését, és az így előállított termékek akár eredeti csomagolóanyagukban való forgalomba hozatalát - írta a Portfolio. Ez különösen a napraforgóolaj esetében jelenthet majd segítséget a gyártóknak - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban.

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az orosz-ukrán háború Európa-szerte zavart okot az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Számos előállító a gyártás folyamatos fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésen feltüntetett alapanyagokat.

Depositphotos
DepositphotosVissza az előző oldalra