Felvehető a negyedik oltás, ám a szakértők szerint ennél fontosabb teendők is lennének

A Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői közleményben reagáltak a kormány negyedik oltással kapcsolatos bejelentésére. Mint írták, más járványügyi intézkedések lennének most fontosabbak.

Január 13-án jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy háziorvosi konzultációt követően kérhető lesz a negyedik oltás is Magyarországon. A harmadik oltást követően négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása. A napokban azonban a hazai tudósokból álló Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői (KEKSz) a bejelentésre reagálva egy közleményben hívták fel a figyelmet, hogy nem mindenkinek és nem minden esetben szükséges a negyedik vakcina. Mint írták, a harmadik oltás mindenképpen szükségszerű, azonban „a 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben”.

Kik azok, akiknek mégis ajánlják a negyedik dózist? Elsősorban az immunhiányos vagy immunszuppresszált betegeknek, továbbá azoknak a 60 év felettieknek, akik elsőként két Sinopharmot vakcinát vettek fel. Valamint azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik rendszeresen, nagymértékben ki vannak téve a fertőzés kockázatának, például a covid-osztályon dolgozóknak.

A KEKSz szerint hazánkban más járványügyi intézkedésekre kéne koncentrálni a jelenlegi helyzetben: még mindig magas az oltatlanok aránya az európai adatokhoz képest, sokan vannak, akik még nem vették fel nemhogy a harmadik, de még az első oltást sem, ezért inkább ezen a helyzeten kéne változtatni. A negyedik oltás bevezetése ennek kivitelezését gátolná, hiszen csak további terhet rakna az oltóközpontok és a háziorvosok vállára.

A KEKSz szerint az alábbi intézkedések sürgetőbbek lennének a negyedik oltás helyett:

  • az FFP2 maszkok viselése a nyilvános, zárt terekben és a tömegközlekedésben,
  • FFP2 maszkok biztosítása a szociálisan rászorulóknak
  • a zárt terű, nyilvános rendezvényeken résztvevők számának korlátozása
  • minden TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár számára minimum heti egy nyálmintavételes gyorsteszt biztosítása
  • hibrid oktatás bevezetése
  • uniós oltási igazolványra való áttérés, és a nemzeti védettségi igazolvány felszámolása
  • karanténszabályok újraírása
Megosztás