Nagyot fog drágulni a sertéshús

Egyre drágul a takarmány, növekszenek a sertéstenyésztők költségei, melyek rövidesen megjelennek a fogyasztói árakban is. A magyar húsiparosok szövetségének elnöke szerint árrobbanás várható.

A jelenségről Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke számolt be az Inforádióban és az Indexnek adott interjúban. A nyilatkozat szerint komoly árdrágulás várható a sertéshúsok piacán, melyet az önköltségi árak tavalyi emelkedése okozott. Ezt az ágazatot 2021-ben nem csak a covid járvány okozta gazdasági recesszió sújtotta, hanem a sertéspestis is jelentős károkat okozott, 2021 első három hónapjában 25 százalék drágulás volt látható az élő sertés nemzetközi piacán. Ez ugyan folyamatosan csökkent az ezt követő hónapokban, ám tovább növelte a bér-, az energia- és elsősorban a takarmányköltségek emelkedése. Utóbbi tétel a sertések előállításának 65-70 százalékát teszik ki, ennek az ára pedig 25-30 százalékot nőtt az elmúlt hónapokban. Az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért kénytelenek lesznek árat emelni 2022 első hónapjaiban. Ez az árkorrekció vélhetően fél évig fog tartani, de még nem látni előre, mekkora mértékű lesz.

Niytókép: Depositphotos

Megosztás