Változások a patikában

Az országos gyógyszerészeti intézet megváltoztatta jó pár készítmény vénykötelességét. Néhányat recept nélkül, másokat pedig csak receptre vehetünk májustól. A teljes listát a cikkben olvashatják.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, hogy február 19-től recept nélkül is elérhető legyen a patikákban több fájdalom- és lázcsillapító. Így már nem kell receptre felíratni például az Algopyrint.  A népszerű fájdalomcsillapító gyógyszer előnyeit és lehetséges kockázatait értékelte az OGYÉI, majd engedélyezte a tabletta vény nélküli kiadhatóságát. A készítmény már 13 éve volt vényköteles.

A készítményekkel kapcsolatos változásokról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet oldalán olvashatunk.

Vény nélkül elérhető készítmények a következők: az Algozone tabletta, a Flamborin oldatos cseppek, a Metapyrin filmtabletta, a Nodoryl Forte tabletta, a Panalgorin tabletta, a Suppositorium Analgeticum, a Suppositorium Noraminophenazoni, a Suppositorium Noraminophenazoni és a Tabletta Analgetica.

Míg jó néhány gyógyszer könnyebben elérhető, addig egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók május 1-jétől viszont vénykötelessé válnak. A döntés előzménye, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben indított vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az ibuprofén magas napi összdózisa fokozott szív- és érrendszeri kockázattal jár, ami már orvosi kontrollt igényel. Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, és csaknem 60 éve van forgalomban a világon. Számos formában – például tablettaként, szuszpenzióként vagy krémként – kapható, önmagában és kombinációban is. Magyarországon jelenleg szinte kizárólag vény nélkül elérhető. Alacsonyabb – 1200 milligrammnál kisebb – napi dózisban széles körben használják heveny fájdalom,lázés meghűlés enyhítésére. A magasabb dózist pedig a reumás betegségek hosszú távú kezelésére ajánlják- olvashatjuk a HáziPatika.com oldalán.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás