Egyre nagyobb az orvoshiány – mit tehetünk? 

Sok a betöltetlen háziorvosi praxis régiónkban is, ami komoly problémát okozhat a betegellátásban. Hogyan biztosítsuk saját magunk és családunk részére a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást? (X)

Egyre több településen hiányzik a háziorvos 

Évente rengeteg orvosi praxis üresedik meg Magyarországon – 2020-ban csak Somogy megyében 29 településen nem tudtak helyben háziorvoshoz fordulni a betegek. Ez a szám 2018-ban még „csak” 11 volt, és a romló tendencia azóta is folytatódik. 

A praktizáló orvosok nagy része már nyugdíj előtt áll vagy nyugdíj mellett dolgozik: a Somogy megyei orvosok közül minden második 60 év feletti. A megüresedett helyekre pedig nagyon nehéz új doktort találni, van, ahol több tíz éve megoldatlan a probléma. 

Nálunk hal meg a legtöbb olyan beteg, aki megmenthető lett volna

A háziorvoshiány a somogyiak számára nem csupán kényelmetlenséget jelent: egy időben el nem látott, fel nem derített egészségügyi probléma számos súlyos szövődményt okozhat, amely mind megelőzhető lenne. 

A megelőzhető okokból bekövetkezett halálozások számát tekintve az utolsó, 27. helyen állunk európai összehasonlításban idén publikált kutatások szerint. Vagyis nálunk hal meg a legtöbb olyan beteg, akit időben kapott diagnózissal és kezeléssel meg lehetett volna menteni. 

Csak kevesen tudják megfizetni a magánorvost 

Vajon mit lehet tenni, hogy velünk ez ne forduljon elő? Mivel az állami ellátás problémái, a hosszas várólisták és az orvoshiány egy csapásra nem fognak megoldódni, nem várhatunk. Magunknak kell kézbe venni az irányítást. 

Kézenfekvő lehet a magánorvosi rendelések látogatása, ám ezeknek meglehetősen borsos az ára. Egy súlyosabb betegség esetén pedig különösen komoly anyagi megterhelést jelenthetnek.

Havi néhány ezer forintért nyugati színvonalú orvosi ellátás

Képek forrása: Freepik
Képek forrása: Freepik

Van azonban egy sokak által nem ismert, ám egyre népszerűbb megoldás: a magánorvosi egészségbiztosítás. Ennek keretében havi pár ezer forintért cserébe mi is részesülhetünk magánegészségügyi szolgáltatásokban. 

A biztosítás úgy néz ki, hogy a biztosító szerződésben áll a különböző magánegészségügyi intézményekkel. Ha valamilyen problémánk adódik, megszervezi számunkra a szükséges vizsgálatokat, melyekért külön díjat nem kell fizetni. A vizsgálaton már 2–10 nap múlva részt is vehetünk.

Ezenkívül szűrővizsgálatokat, valamint éjjel-nappal hívható orvosi call center szolgáltatást is nyújtanak. A telefonvonalon egészségügyi szakemberek segítenek tanácsaikkal, érelmezik számunkra zárójelentéseinket, laboreredményeinket is. 

Így kerülhetők ki az állami egészségügy problémái

Egy ilyen biztosítással tehát nyugati színvonalú ellátásban részesülhetünk, anélkül, hogy súlyos összegeket kellene fizetnünk egy-egy vizsgálatért, kezelésért. Nem meglepő hát, hogy egyre többen keresik és veszik igénybe a magánorvosi biztosításokat – ahogyan a kockázati életbiztosítások iránt is megnőtt az érdeklődés. 

Mindez az állami egészségügy problémái, valamint a már említett, tragikus halálozási adatok fényében nem csoda. Hiszen mindannyian igyekszünk megteremteni önmagunk és szeretteink egészségügyi, anyagi biztonságát. 

Ez a felelősségteljes, előrelátó gondolkodás különösen fontos, ha fő keresők vagyunk a családban. Egy jól megalkotott magánorvosi és kockázati életbiztosítással azonban létrejön az a védőháló, amely baj esetén megvédi szeretteinket.

(Szponzorált tartalom)

Megosztás