Megjelentek az új rezsiszabályok

Átlagfogyasztás felett az áramár a kétszeresére, a gázár a hétszeresére növekszik.

Ma délelőtt megjelentek a Magyar Közlönyben az augusztus 1-jén életbe lépő rezsiszabályok. Ezek alapján az áram 2536 kWh/év fogyasztásig marad 36 forint, az e feletti rész pedig 70,104 Ft/kWh lesz. A kormány szerint a valós piaci ár 236 kWh/h lenne.

A földgáz esetében 1729 köbméteres éves fogyasztásig marad a 102 forintos rezsicsökkentett tarifa, e felett augusztusban és szeptemberben 747 forint/köbméter lesz a lakossági ár, október és december között pedig 768 forint/köbméter.

Ezek az árak idén december 31-ig érvényesek, ugyanis nem minősülnek hatósági árnak, a díjakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozza meg, negyedévente felülvizsgálva azokat.

A kormányrendelet értelmében a szolgáltatók naparányos elszámolást alkalmaznak, vagyis az éves kedvezményes határt elosztják 365 nappal, majd az egy napra eső hányadot szorozzák fel annyi nappal, ahány napra a számla szól. Ezekből adódik, hogy

áram esetében 6,9 kWh/nap
földgáz esetében 4,7 köbméter/nap

fogyasztással lehet kalkulálni ahhoz, hogy beleférjünk az adott havi rezsicsökkentett keretbe.

A rendelet alapján nem teljesen egyértelmű, hogy az éves kedvezményes kvótából visszaszámolva havi 144 köbméterig él a 102 forintos ár vagy éves szintre szétterítve. Utóbbi esetben egy átlagos családi ház téli hónapokban mért 250-400 köbméteres fogyasztása messze kilóg ebből a keretből, ugyanakkor a Portfolio jelenlegi értelmezése szerint erre is felkészültek a döntéshozók. Aki havi fogyasztás alapján fizet, arra a szolgáltató jelleggörbe alapú kedvezménye vonatkozik, ami azt jelenti, hogy hiába van többletfogyasztása a téli hónapokban, a jelleggörbe-kedvezmény a nyári hónapok alacsony fogyasztása miatt ezt kompenzálja, emiatt belefér a rendelet által meghatározott átlagfogyasztásba.

Maradtak még kérdések

Arra nem tér ki a rendelet, hogy a feltöltőkártyás fogyasztók milyen tarifa alapján fognak fizetni. Arról sem tudtunk meg semmit, hogy aki gázt egyáltalán nem, csak áramot használ az otthonában, azt kompenzálják-e valamilyen módon. 

Korábban felmerült a kormányzat részéről, hogy a kistelepüléseken élők helyzetét külön vizsgálják, de a rendeletben nem szerepel erre vonatkozó paragrafus.

Megosztás