Soha nem volt ilyen forró nyarunk az elmúlt 120 évben

Idehaza még nem mértek ilyen magas átlaghőmérsékletet az első két nyári hónapban, a klímaváltozás pedig további szélsőségeket tartogat: növekvő átlaghőmérséklet és extrém hőhullámok várnak ránk a jövőben.

Kimondjuk, amit eddig is sokan sejtettek: az idei nyár eddig rekordmeleg 1901-től” – írta meg az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook oldalán.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az 2021-es júniusi átlaghőmérséklet a harmadik legmelegebb, a július pedig a legmelebb volt a múlt évszázad eleje óta. A két hónap átlaga 22,9 Celsius-fok volt. Hőmérsékleti adatsorok 1901-től érhetőek el öt magyarországi nagyvárosra vonatkozóan, az innentől számolt időszakban az idei év csúcsdöntő lett.

Az OMSZ szerint az augusztus egyelőre bíztatóbbnak ígérkezik, ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a klímaváltozás még sok kellemetlenséget tartogat idehaza is.

A klímaváltozással két trend figyelhető meg: növekszik a szélsőségek száma, az átlaghőmérséklet pedig nő” – magyarázták az oldal szerkesztői.

Ez eredményezhet például a szokatlannál hűvösebb tavaszi hónapokat, melyet aztán egy extrém meleg nyár követ. A hosszan kitartó szárazság csökkentette a termésmennyiséget, megnövelte a tűzesetek kockázatát, a nyár eleji jégverések kilenc somogyi településen végeztek óriási pusztítást, a hőség pedig mindenki szervezetére további terhet helyezett.

A körülmények megváltozása nem kíméli az élővilágot: míg a haszonnövények megsínylik a klímaváltozás hatásait, új kártevő fajok jelennek meg az országban. Az elmúlt években látott poloskainvázió is ebbe a trendbe illeszkedik, ezek a rovarok azonban nem csak a házakba és a lakásokba bejutva okoznak kellemetlenséget.

Nem annyira köztudott, hogy ha zöld színű poloskát látunk, abban sem feltétlenül őshonos fajt tisztelhetünk, hanem nagy valószínűséggel zöld vándorpoloskát (Nezara viridula), amelyet 2002-ben láttak először Magyarországon, és mivel sikeresen elterjedt az országban, komoly mezőgazdasági kártevővé vált” – írja a Qubit.hu.

Megosztás