20 ezernél is több fertőzött egy nap alatt – az atádi háziorvosok szerint már követhetetlen a helyzet

Rekordot döntött itthon a covid-fertőzés. A nagyatádi háziorvosok azt mondják, sokszor inkább ők tesztelnek, mert a mentősök már nem bírnak ennyit. Szerencsére azonban a kórházi esetszámok nem növekedtek számottevően.

Még sohasem rögzítettek ennyi megbetegedést a járvány kezdete óta Magyarországon: az elmúlt 24 órában összesen 20 174 új fertőzöttet igazoltak. Ráadásul a tesztek háromnegyede (76%) pozitív lett. Ennek 5 százalék alatt kellene maradnia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ahhoz, hogy valódi képet kapjunk a járvány terjedéséről. Másképpen fogalmazva: minden bizonnyal a 20 ezernek a sokszorosa az itthoni fertőzésszám.

Az általunk megkérdezett nagyatádi háziorvosok többsége annyira elfoglalt, hogy még egy-két kérdésre sem volt ideje válaszolni. Akikkel sikerült pár szót váltanunk, annyit mondtak, folyamatosan csörög a telefonjuk, fiatalok és idősek egyaránt elkapják a vírust.

Sok beteget itt letesztelünk, már nem kérünk mindenkinek PCR-tesztet, mert a mentősök nem bírják tartani a tempót. Most már szinte követhetetlen a helyzet – mondta egyikük. – Nagyon sokan vannak a betegek, oltottak és oltatlanok egyaránt. Az előbbiek közül még senki nem került kórházba. Csak az elmúlt két napban tíz embert teszteltünk pozitívra.

– Az elmúlt kettő napban húszat teszteltünk, abból tíz lett pozitív, de ebben nincsenek benne azok, akik otthon is szoktak tesztelni, úgyhogy nagyon sokan vannak, szerencsére nem túl markáns tünetekkel – osztotta meg tapasztalatait egy másik körzet doktora. – Nem győzöm hangsúlyozni az oltások fontosságát! A negyedik oltásra is jelentezhetnek az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők, ha már eltelt négy hónap a legutóbbi óta. A terhesség alatt is javasoljuk, a 2. és 3. trimeszterben vegye fel a két oltást a kismama, a harmadikat pedig a szülés után 1-2 hónappal.

Egy házi gyermekorvos arról számolt be, hogy már szeptember óta maximális kapacitással működnek, naponta átlagosan 100 pácienst látnak el. Ebben benne vannak az egyéb teendők is, a covidos esetek ennek csak egy részét teszik ki.

Folyton azt vártuk, hogy majd enyhülni fognak a megbetegedések, de egyre csak rosszabb lett, különösen az elmúlt két hétben. Kórházba továbbra sem került egy gyermek se koronavírussal, a többségük otthon kiheveri enyhébb tünetekkel. A szülőkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.

Szerencsére általánosságban is elmondható, hogy a betegek tünetei enyhébbek. A minden eddiginél durvábban emelkedő megbetegedésszám ellenére a kórházi esetszámok nem nőttek erősen Nagyatádon sem információink szerint.

A rekord számú megbetegedésnek, szerencsére, nincs igazán jele a kórházban, két-három beteget kell felvennünk naponta, ugyanakkor kb. ennyit haza is tudunk engedni – számolt be a Nagyatádi Kórházban tapasztalható helyzetről egy ott dolgozó.

A szövődményes esetek később érkezhetnek, mostanában hányásra-hasmenésre, köhögésre, torok-  és nagyon erős fejfájásra panaszkodnak inkább a betegek.

Továbbra is az látszik, hála istennek, hogy a betegség lefolyása általában békésebb, ritkábbak a kiterjedt alsó légúti, tüdőgyulladásra utaló jelek – mondta egy másik atádi orvos. – Inkább az ijedtség miatt jönnek többen, kicsit pánikszerűen, hogy jaj, pozitív lett a tesztem, de egyelőre kevésbé viseli meg az átlagembert az omikron.

A szakemberek világszerte abban bíznak, hogy a tömegesen fertőző, de enyhébb tüneteket okozó omikronnal lecseng a koronavírus-járvány.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás