Így menti az élelmiszert Nagyatádon a Vöröskereszt

Több száz embernek, rászoruló családoknak jelent segítséget a megélhetésért való küzdelemben a Lidl áruházlánc és a Vöröskereszt atádi szervezete között létrejött élelmiszermentési együttműködés.

Heti öt munkanapon szállítja el a Magyar Vöröskereszt Nagyatádi Területi Szervezete a helyi Lidl áruházból a 48 órán belül lejáró szavatosságú pékárut, illetve zöldséget, gyümölcsöt egy országos együttműködés keretében tavaly május óta.

Hétfőn a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ hátrányos helyzetű családjai, ill. idős ellátottjai kapják az adományt; kedden és csütörtökön 13 környező falu rászorultjai; szerdán és pénteken pedig a családok átmeneti otthonának lakói.

Ha egy nehéz sorsú család kap egy kiló kenyeret, néhány narancsot, almát, az bizony nekik óriási segítség. Amikor Darvaspusztán osztottuk ki az adományokat, láttam az arcukon – mondja Baricsné Jankovics Rózsa területi munkatárs. – A Lidl munkatársaitól tudom, hogy megköszönték nekik az élelmiszereket.

Változó mennyiségben, de általában napi 30-60 kiló között kapnak adományt az áruházból. Reggel vagy délelőtt mennek érte az otthon, az RSZSZK vagy a Vöröskereszt munkatársai. A helyi segélyszervezetnek adminisztrálnia is kell, napi elszámolást küldeni a központnak. Ráadásul többnyire az ő önkénteseik vagy a falugondnokok osztják ki az adományokat a környező településeken.

Hatalmas segítség ez mind az ellátottaknak, mind pedig nekünk az intézmény fenntartásában – jelentette ki Horváth István, a nagyatádi Családok Átmeneti Otthonának vezetője. – Lefedi a pékáru fogyasztását az otthonban, a kenyértől a kakaós csigán át a töltött péksüteményekig mindenfélét szoktunk kapni, nagyon várják az ellátottjaink. Többnyire tartalékolunk is belőle, van két nagyméretű fagyasztónk, úgyhogy általában 2-3 napig is kitart.

Az otthon 40 férőhelyes, gyakorlatilag állandóan telt házzal üzemel. Azt, hogy mekkora igény lenne még rá, jól jelzi: tavaly 212 család jelentkezett, hogy szeretnének hozzájuk kerülni, főleg a fűtési szezon kezdetén nőtt meg az érdeklődők száma.

Mi kétféle módon osztjuk el az adományt: egyik héten a család- és gyermekjóléti szolgálatunk a látókörükbe kerülő hátrányos helyzetű családok között. A kapott mennyiségtől függően általában 17 családnak, 80 felnőttnek és gyermeknek jut belőle. A másik héten pedig az idősek nappali ellátásában részesülők, vagyis a két idősek klubjába járók kapják, ami 30-30 ellátottat jelent – árulta el Ivókné Pintér Melinda, az RSZSZK igazgatója.

Az élelmiszermentéssel tehát nemcsak a pazarlás csökkenthető, hanem a nélkülöző családok is mindennapi betevő falathoz jutnak, segítséget kapnak a megélhetésért való küzdelemben.

Megosztás