Kevesebben kérték idén Nagyatádon az influenza oltást

Országszerte idén a rendelkezésre álló térítésmentes influenza elleni oltóanyagnak a felét, 638 ezer adagot már beadtak. Nagyatádon a tavalyi adatokhoz képest a legtöbb praxisban stagnál, vagy csökkent az oltakozási kedv

Tavaly az influenza elleni oltóanyagra nagy volt a kereslet városunkban, hiszen akkor a kormány mindenki számára ingyenessé tette, nem csak a krónikus betegeknek és a 65 év felettieknek. Idén országosan 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre, ennek azonban még csak a 49,1 százalékát használták fel, 638 ezren igényelték. Ezeket most a 60 év felettiek, a krónikus betegek, a várandós nők és a csökkent immunitású emberek kérhetik ingyenesen.

A nagyatádi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavalyihoz képest valamelyest csökkent az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt. Az általunk megkérdezett háziorvosok szerint stagnálnak, vagy csökkentek a számok a korábbi évekhez képest. Míg tavaly már novemberben elfogyott az első turnus készlete és további adagokat kellett igényelni, addig idén még az első készletek sem fogytak el. Jellemzően egyébként 15-20 százalék szokott megmaradni.

Dr. Horváth Tünde praxisában 200 adag oltóanyagot kaptak, ebből 160-at tudtak beadni. A doktornő szerint az oltásért már kevesen keresik fel a rendelőjét.

Ha szóba kerül az oltás, gyakran ugyanazokat a válaszokat kapjuk: ő úgysem kapja el, vagy az oltások ellen van – mondta a doktornő.

Dr. Erdő Gabriella körzetében az átoltottság 61 százalékos: a 230 darab oltóanyagból még mindig megvan 90, és már alig akad olyan páciense, aki igényt tartana rá.

Tavaly volt egy nagy ijedtség, akkor sokan kérték, most viszont nem nagyon foglalkoztatja az embereket – mondta a doktornő. –Meg össze is keverik a koronavírussal: volt betegem, aki tipikus influenzatüneteket mutatott, és alig tudtam meggyőzni, hogy nem covidos – persze biztos ami biztos leteszteltük.

Az általunk megkérdezett háziorvosok átlagosan 5-10 százalékos csökkenésről számoltak be. Idén különösen fontos lenne az influenza elleni védelem, ugyanis a szakértők kétszer akkora országos fertőzöttségre számítanak idén (30-40%), mint ami a covid-pandémia előtti átlag (15-20%) volt.

Niytókép: Depositphotos

Megosztás