Mintegy másfél hektáron épül naperőmű Ötvöskónyiban

A kormány – huszonkét másikkal együtt – kiemelt beruházássá nyilvánította a naperőmű építését, így az ügyintézési határidők jelentősen lerövidültek. A hátrányos helyzetű családok kapnak kedvezményes áron energiát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány vásárolt meg Ötvöskónyiban egy mintegy másfél hektáros területet, amelyen naperőművet fognak építeni, ráadásul rövid időben belül, ugyanis a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, ami annyit tesz, hogy témától függően 12, illetve 20 napra rövidíti a hatósági ügyintézési határidőket, és kimondja: a 0,5 MW-nál kisebb névleges teljesítményű villamosenergia-termelő erőmű valamennyi építési övezetben, illetve övezetben elhelyezhető. 

Mint az ilyen esetekben általában, a beruházásokkal összefüggésben „településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni”. Azaz, gyakorlatilag semmilyen akadályt nem gördít a beruházás elé a kormány – írja a HVG.

Ezek az erőművek az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze keretében, a „Felzárkózó települések” program részeként készülnek majd el.

A létesítmény által termelt áram bevételeiből a hátrányos helyzetű családokat fogja támogatni a szeretetszolgálat, a korábbi gyakorlatnak megfelelően úgy, hogy a naperőművek által megtermelt energiát eladják, ebből pedig pályázaton keresztül a településen élők fűtését támogatják.

– Egyfelől nagyon örülünk, hogy a településünkön is megjelent a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve annak még inkább, hogy helyi alvállalkozók is dolgozni fognak a projekten. Ezzel munkahelyeket teremtenek, és a hátrányos helyzetű családokon is segítenek, ha elkészül a naperőmű – mondta Ötvöskónyi polgármestere, Szabad Józsefné.

(A kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás