Nagyatádi fotósok örökítették meg a tél szépségeit

A szürke és hideg táj varázslatossá válik a friss hólepeltől és a jégvirágok szikrázásától. Több amatőr nagyatádi fotós is megörökítette 2021 első havazását követően a téli hangulatot.

Cikkünkben igyekszünk megmutatni a tél szebbik arcát, mely csendes, fehér és tiszta. Városunkban és környékén január 8-án esett le az első nagyobb hólepel, ilyenkor a táj – legyen az erdei, mezei, vagy éppen a város utcaképe – megszelídül, a tél eltakarja borús, szürke arcát, és egy időre ragyogó fehér ruhát ölt.

Ilyenkor a fotósokat is rabul ejti a téma, annál is inkább, mivel az elmúlt években egyre ritkább jelenséggé vált a havazás. Így amint hólepel borítja a tájat, kamerát ragadnak, és kiszabadulnak a szabadba lencsevégre való témát keresni. Többen találtak is. Három amatőr atádi fotós műveiből készítettünk egy kisebb összeállítást. 

Az alábbi képeket Sasvári Tamás készítette a Széchenyi parkban a hóesés idején. Tamás három éve foglalkozik hobbi szinten a fotózással.

– Korábban is nézegettem fotóművészek képeit, és gyakran rácsodálkoztam, hogy ezt így is meg lehet mutatni? Különösen abban az esetben volt ez így, ha nagyatádi fotóművészek alkotásait csodáltam meg. Mai rohanó világunkban úgy megyünk el szépségek mellett, hogy észre sem vesszük azokat.

Tamás viszont nem ment el mellettük, hanem megörökítette a pillanatot.

A Hotel Solar fehér színeket öltött magára
A Hotel Solar fehér színeket öltött magára
A hópelyhek puha leplet képeznek a sűrű havazásban
A hópelyhek puha leplet képeznek a sűrű havazásban
A fehér tájon rikítanak az élénk színek
A fehér tájon rikítanak az élénk színek

Gerlecz László munkáit már korábban is volt alkalmunk bemutatni. Több országos, megyei pályázaton is eredményesen szerepelt. Képei több ízben kerültek a National Geographic Magyarország honlapján a Nap képe rovatba. A Nagyatádi Fotókör tagjaként rendszeresen kísérletezik a fényekkel, kedvenc témája az este és az éjszaka fényei. Saját bevallása szerint is szereti a kihívásokat: „Olyant lencsevégre kapni, ami majdhogynem többé lehetetlen.”

Téli varázs: Közeli erdő téli ruhában az éjszakai égbolt részletével.
Téli varázs: Közeli erdő téli ruhában az éjszakai égbolt részletével.
Jégvilág(virág): Dermedésponton a víz elkezd megkristályosodik, ezt hívjuk fagyásnak. Fagyás közben- még ha sokszor szabad szemmel nem is látjuk , érdekes mintákból tevődik össze a kialakult jégpáncél.
Jégvilág(virág): Dermedésponton a víz elkezd megkristályosodik, ezt hívjuk fagyásnak. Fagyás közben- még ha sokszor szabad szemmel nem is látjuk – érdekes mintákból tevődik össze a kialakult jégpáncél.
Jégszív: A mélyebb pocsolyák gyakori képződése a jégbe fagyott gázbuborékok. Néha ezek is képesek „szívmelengetőt” alkotni.
Jégszív: A mélyebb pocsolyák gyakori képződése a jégbe fagyott gázbuborékok. Néha ezek is képesek „szívmelengetőt” alkotni.

Pünkösd Márton a természet közelségét szereti, az erdők mélyén, a szarvasrudli nyomában készíti a fényképeket. A mostani havazás idején két napot is kint töltött a szabadban: január 8-án Hókamalom, január 9-én Alexandra puszta környékén. Az első nap a fotók napnyugta előtt-után készültek, némelyik szakadó hóesésben. Másnap pedig egész nap, hajnaltól napnyugtáig járta az erdőt-mezőt egy-egy jól sikerült fényképért.

A LES ÁRNYÉKÁBAN: A vadász-lesek olyan helyekre épülnek, melyeket előszeretettel látogatnak a vadak. Ritkán készítek lesről képeket, mert nem természetes nézőpontból mutatja vadat. Érdemes a közelükben elhelyezkedni a fotózáshoz. Ez a mező a dám bikák kedvelt reggeliző helye. (Alexandra puszta)
A LES ÁRNYÉKÁBAN: A vadászlesek olyan helyekre épülnek, melyeket előszeretettel látogatnak a vadak. Ritkán készítek lesről képeket, mert nem természetes nézőpontból mutatja vadat. Érdemes a közelükben elhelyezkedni a fotózáshoz. Ez a mező a dám bikák kedvelt reggeliző helye. (Alexandra puszta)
OLVADÁS: Ebben a fenyőerdőben szinte, mindig találkozom szarvasfélékkel. Az előző nap esett hó olvadásnak indult és ezt a látványt tették teljesebbé az úton megjelenő szarvasbikák. (Alexandra puszta)
OLVADÁS: Ebben a fenyőerdőben szinte, mindig találkozom szarvasfélékkel. Az előző nap esett hó olvadásnak indult, és ezt a látványt tették teljesebbé az úton megjelenő szarvasbikák. (Alexandra puszta)
HÓESÉSBEN: Ilyenkor nehezebben találnak táplálékot az erdei állatok és tapasztalataim szerint többet mozognak. A szakadó hóban alkonyat előtt vonuló rudli hókamalomban keresztezte az utam.
HÓESÉSBEN: Ilyenkor nehezebben találnak táplálékot az erdei állatok, és tapasztalataim szerint többet mozognak. A szakadó hóban alkonyat előtt vonuló rudli Hókamalomban keresztezte az utam.

 

Megosztás