A státusztörvény bevezetése ellen tiltakoznak a nagyatádi óvodákban

A mintegy 300 óvodás közül mindössze 25 volt az, aki ma óvodába ment Nagyatádon. Hétfőre sztrájkot hirdettek az óvodapedagógusok a városban.

A státusztörvény bevezetése ellen tiltakoznak országszerte a pedagógusok. Nagyatád sem kivétel, a Bárdosban, az Árpádban és az Adyban is sztrájkolnak. Az óvodapedagógusok is sztrájkot hirdettek, három olyan óvoda van, ahol minden dolgozó sztrájkba lépett 8 és 13 óra között.

A 48 nagyatádi óvodapedagógus közül csaknem harmincan sztrájkolnak ma. A Nyitnikék, a Gyöngyvirág és a Hétpettyes óvodába sem érkeztek ma reggel gyerekek.

– Az eljárásrendnek megfelelően tájékoztattuk a szülőket a mai sztrájkról – mondta el a Vékony Tamásné, a sztrájk szervezéséért felelős személy.

Hozzátette: a szülők a támogatásukról biztosították őket.

Vékony Tamásné
Vékony Tamásné

A jelenlegi tervek szerint a státusztörvényt június 1-jén vezetné be a kormány, ami egyebek mellett elveszi a nevelőtestületek szakmai szabadságát, a fontos döntéseket a tankerület hozná meg, a napi maximum munkaidő 8 óráról 12 órára nőne. Továbbá megtiltaná azt is, hogy a pedagógusok bármilyen formában kritikusan szólaljanak fel a közoktatás állapotával kapcsolatban, legyen ez akár tüntetés, interjú vagy blogbejegyzés. A felmondási idejüket az eddigi két hónap helyett akár hat hónapra is meghosszabbíthatják. A Válasz Online kimerítő listán szedte össze a további problémás pontokat a tervezettel kapcsolatban.

– A köznevelésben az első lépcsőfok az óvodai nevelés. Nagyon sok alapkészséget itt sajátítanak el a gyerekek, amiknek birtokában könnyebben veszik az iskolában az akadályokat. Szeretnénk továbbra is jól dolgozni, hogy a gyerekek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Se pedagógusból, se a megszerezhető tudásból – folytatta Vékony Tamásné. – Volt, aki csodálkozott, hogy mi is pedagógusok vagyunk, pedig ugyanúgy legalább egy diplomával rendelkezünk, mint bármelyik tanár.

Elmondta, amíg nem egységes a pedagógustársadalom, illetve amíg a társadalom egésze nem jön rá, hogy az oktatás ügye egy ország életében a legfontosabb ügy, addig szélmalomharcot vívnak.

– Azt látom, hogy a két pedagógus-szakszervezet (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Pedagógusok Szakszervezete – a szerk.) jól összefogott a jogi képviselőkkel, például a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezettel. Azóta némileg már módosítottak a tervezeten, bár a lényege megmaradt.

Egyébként a nagyatádi óvodákban az összes sztrájkoló óvodapedagógus a saját munkahelyén tartózkodik, biztosítják az elégséges szolgáltatást. Van, ahol takarítanak, van, ahol az anyák napjára készítik az ajándékokat.

– Mi sztrájk közben is óvónők vagyunk, a gyerekekkel nem tehetjük meg azt, hogy anyák napjára ne készüljenek el az ajándékok – zárta a beszélgetést.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás