Egy borz barangolt Nagyatádon – videó!

A Zrínyi utcában kirándult tegnap este egy borz. Az esetet videóra is vették. Az állat nem veszélyes, vélhetően csak táplálékot keresett.

Barangolással borzolta a kedélyeket a Zrínyi utcában egy borz. A ritka látogatót videóra is vették, aki úgy tűnt, nem ijed meg az emberektől.

A Wikipédia azt írja, hogy az európai borz leginkább tisztásokkal tarkított lomberdőkben vagy ligetes réteken érzi jól magát, de előfordul vegyes erdőkben és fenyvesekben, bozótosokban, sőt nagyobb városi parkokban is. Erdőn kívül ritkán telepszik meg, de kedveli a bokros, erdőfoltokkal, ligetekkel tarkított, kisparcellás mezőgazdasági területeket.

Megkérdeztük dr. Termann Zsuzsanna állatorvost, hogy mennyire jellemző a borzok városi barangolása.

– Régen a rókák sem kedvelték az urbánus környezetet, de ahogy szűkül az életterük, kénytelenek táplálékért felkeresni a lakott területeket is. Vélhetően a borzzal is ez a helyzet, előfordulhat, hogy a közeljövőben ugyanolyan gyakori látogatója lesz az utcáknak, mint a róka. Tehát az, hogy az utcákat rótta, nem jelenti azt, hogy beteg, előfordulhat, hogy megzavarták a természetes élőhelyén, esetleg nem talált táplálékot, és ezért választotta a városi kalandozást.

Olvasónk videója az esetről:

Mindenesetre, aki borzzal találkozik engedje útjára, hisz madarat vagy baromfit ritkán ejt el, emberre pedig nem veszélyes. A legtöbb esetben még a baromfiudvarok közelében épített borzvárak esetében sem okoznak gazdasági kárt.

(A nyitókép illusztráció, depositphotos.com)

Megosztás