Az atádi vásárlók és a boltosok sem örülnek az árstop meghosszabbításának

A megkérdezett nagyatádi boltosok már megszoktak az áruhiányt, a vevők ritkán zúgolódnak, de nem örülnek az árstopnak, hisz az intézkedés hatására más termékeknek rohamosan emelkedik az ára.

A kormány április 30-ig hosszabbította meg az élelmiszerár-stopokat, ami november óta már 8 terméket érint (csirkemell, csirke far-hát, finomliszt, 2,8%-os UHT tej, kristálycukor, sertéscomb, tojás, burgonya).

Egy nagyatádi boltos elmondta, hogy a nincs szót körülbelül annyiszor mondja ki egy munkanapon, mint ahányszor köszön, ugyanis karácsony környékén mindenki cukrot szeretne vásárolni, de a készlet, amit kapnak egy pillanat alatt elfogy, és ezen az sem segít, hogy korlátozzák a megvásárolható mennyiséget.

– Sokan azt mondják, hogy biztosan a raktárban tartjuk a rengeteg cukrot, de ez nem igaz – fakadt ki. – Ha bejön egy öt fős család, nincs megtiltva nekik, hogy beálljanak a sorba 2-2 kiló cukorral, ezt megteszi három család, és aznapra el is fogyott a cukor.

Nemcsak az eladók, hanem a vevők sem örülnek az hosszabbításnak.

– Azzal nem sokra megyek, ha valami olcsó, de nincs belőle. Ráadásul az sem normális, hogy a helyettesítő termékek, például a más zsírtartalmú tej háromszor-négyszer annyiba kerül, mint az árstopos.

Egy, a boltból éppen kilépő vevő véleménye szerint addig maradnak a hatósági árak, amíg szemmel nem látható a zúgolódás.

– Az üzemanyagról el tudták törölni rögtön, amikor kilométeres sorok álltak az út szélén, és tele volt a média azzal, hogy mindenki benzint keres.

– Sajnos nap mint nap szembesülök az árak változásával, illetve a veszteséggel, amit az ársapka okoz. Mi piaci áron vesszük azt, amit hatósági áron kell eladnunk, és nem ritka, hogy a piaci ár a duplája annak, mint amennyiért adhatjuk – panaszolta egy üzletvezető.

Véleménye szerint az infláció-csökkentőnek szánt ársapkák csak növelik az inflációt.

Az árstop bevezetése óta a 2,8 százalékos UHT tejből 81% százalékkal fogy több, mint előtte, de a többi hatósági áras termékből is 25 százalék felett van a fogyasztás bővülése – írja a hvg.

Nem véletlen: az alacsonyabb zsírtartalmú tej literje 600, a magasabbé inkább 700 forint, barna cukrot pedig nemrégiben 1300 forintért találtunk.

Megosztás