Folytatódik a nyomozás a földbe dózerolt segesdi házak ügyében

Az ügyben „további nyomozati cselekmények, tanúkihallgatások, helyszínmegtekintések, szakhatóságok megkeresése vált szükségessé” a rendőrség szerint, ezért döntöttek a nyomozás folytatásáról.

Ezzel együtt pedig hatályon kívül helyezte a Nagyatádi Rendőrkapitányság azt a korábbi határozatot, amely megszüntette az eljárást, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem történt bűncselekmény.

Mint arról elsőként beszámoltunk, egy feljelentés alapján indult nyomozás az ügyben „veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettének gyanúja” miatt. Eszerint a feljelentett és családja a segesdi szőlőhegyen „egy tucat zártkerti ingatlanon végzett engedély nélküli bontásokat oly módon, hogy a rajta lévő épületet mindenestül eltemette, ezzel a talajvízbe juttatva azbeszt szigetelést, palát, műanyagot és sok más káros anyagot”.

Áprilisban egy ilyen ingatlant ásatott ki a nyomozó hatóság, hogy igazságügyi szakértő is megvizsgálhassa, mit rejt a föld mélye. Május végén aztán arra hivatkozva szüntették meg a nyomozást, hogy az ott talált bontási hulladékok „időjárás hatására tulajdonságaikat nem változtatják, nem hajlamosak kimosódásra, ezért nem sorolhatók veszélyes hulladékok közé”.

A több érthetetlen megállapítást és önellentmondást is tartalmazó határozat ellen panasszal élt a feljelentést tevő, Ander Balázs ellenzéki országgyűlési képviselő pedig írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a belügyminiszternek címezve.

Július végén aztán újabb határozatot hozott a Nagyatádi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya: a nyomozás folytatásáról döntött, mivel „további nyomozati cselekmények, tanúkihallgatások, helyszínmegtekintések, szakhatóságok megkeresése vált szükségessé”.

Információink szerint már több tanút meg is hallgattak az ügyben.

Megosztás