Lezárult a szavazás, nyitják az urnákat

Nagyatádon nem volt jellemző az utolsó pillanatra halogatott szavazás, a legnépesebb választókörök is kiürültek 19 órára. Elérhetők a 18:30-as részvételi eredmények. Érvényes lehet a népszavazás.

19 órát ütött az óra, vagyis zárják a szavazókörök ajtaját, több voks leadására nincs lehetőség. Már csak azok szavazhatnak, akik eddig sorbanállás miatt nem jutottak be a szavazóhelységbe. Azonban ha már senki nem áll sorban, úgy szigorú szabályok szerint járnak el a szavazatszámlálók: akárcsak a vatikáni konklávé idején, kulcsra zárják az ajtót, és senki se ki, se be nem léphet az épületbe. Ezt követően felnyitják a lepecsételt szavazóurnákat, és kezdődhet a szavazatok összeszámlálása.

Az utolsó előttiként közzétett részvételi adatok a következőképpen alakultak 18:30-kor:

Nagyatádon csak kevesen halasztották az utolsó pillanatra a szavazást: még a névjegyzék szerinti legtöbb nevet tartalmazó szavazókörökben sem alakult ki sor a nap végére. A 4. számú kör szavazóhelyén, a Bárdos iskolában az utolsó 10 percben már nem is érkezett választópolgár, és a „legnépesebb”, 7. számú szavazókörnél is 5 perccel 7 óra előtt az utolsó voksoló is elhagyta a kollégiumot. A nagyatádi választási iroda vezetője, Kovács Ildikó jegyző szerint mind a 9 szavazókör időben bezárhatott és kezdhette meg a szavazatok összeszámlálását. Rendkívüli eseményre nem volt példa a nap során.

Az urnák megbontását követően először az egyéni, utána a listás, majd a népszavazási szavazólapokat fogják megszámolni. Az első eredményeket országosan 10 százalék körüli feldolgozottságnál teszik majd közzé, erre várhatóan este 9 óra környékén kerül sor.

A népszavazás esetében érdekes fejlemény, hogy érvényes is lehet: ez akkor fordulhat elő, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. A „több mint fél” rész már megvan (18:30-kor 67 százalék felett), kérdés, hogy érvényesen-e? Több olvasónk is jelezte, hogy a népszavazás kérdéseivel szembeni tiltakozásként szándékosan érvénytelen szavazatot adtak le. Ha magas ezek aránya, akkor nagy valószínűséggel a 2018-as választásokhoz képest csak jóval később lesz végeredményünk, hiszen ezeket a szavazólapokat egyesével kell a szavazatszámlálóknak elbírálnia.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás