Megáldották a felújított Szentháromság-szobrot

Eredeti állapotába állították vissza és megáldották Nagyatádon az egykori tűzoltószertár előtt álló Szentháromság-szobrot tegnap délután. A szobor eredetileg 1885-ben készült.

Tegnap délután öt órakor szentelte fel Fejes Antal ferences szerzetes az eredeti állapotába visszaállított, teljes restauráláson átesett Szentháromság-szobrot.

Emlékül Rothbauer Ferenctől, áll a tűzoltószertár előtt felállított szobor talapzatán, amelynek eddig csak a másolata volt látható. A szobor 1885-ben készült, egy gyarapodó, öntudatosodó település virágkorának a kezdetén.

– Szimbolikus és kifejező: a szobor szerény, egyszerű, kifejező és mértéktartó. Olyan, mint azok, akik itt éltek. Bízom benne, hogy bennünk is maradt ezekből a tulajdonságokból – fogalmazta meg ünnepi gondolatait Ormai István.

A szobor eredetileg a Széchenyi park területén, a kolostorudvarral szemben állt, akkor, amikor még a park nem létezett, és a 90-es évek végén került át a tűzoltószertár elé az évszázados gesztenyefák miatt.

– Amikor jeleket állítunk, annak mindig van egy oka, indíttatása, valahonnan jön a késztetés, az érzés a cselekvésre. Kifejezzük vele azt, hogy mit tartunk fontosnak, érvényesnek, igaznak – folytatta. – Ezt a szobrot nekünk állították, az utódoknak, az utánuk következőknek, a hívő és nem hívő nagyatádiaknak.

Sándor László plébános elmondta, hogy a szobor sokáig hánykolódott, méltatlanul hevert darabokban, ám a lelkes jótevőknek hála újra méltó pompájában látható. A Szentháromság szobrának felújítása a Ferences Világi Rend nagyatádi képviselője Pfeifer Béláné szervezésének hála, Kisnemes János nyugalmazott plébános, a Prológ Nagyatádért Alapítvány és az önkormányzat anyagi támogatásával, 1,2 millió forintból valósult meg.

– Jó szívvel vettünk részt a szobor felújításában. Ez közös értékünk, nemcsak a hívő emberek, hanem Nagyatád értéke. Arra, hogy megőrizzük az értékeinket, később is számíthatnak. Őrizzük az egymás iránti jóságunkat, őrizzük a településünk, az otthonunk, Nagyatád iránti elköteleződésünket, ápoljuk az értékeinket, az emlékeinket és a hitünket – zárta gondolatait a polgármester.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás