Nem tudni, hogy hány pedagógus mondott fel a státusztörvény miatt

Azoknak, akik nem írták alá az új jogállásukról szóló rendeletet, november végén szűnik meg a jogviszonya. Októbertől a kormány már azt sem mondja meg, hogy hány betöltetlen álláshely van az iskolákban.

Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak arról, ha nem fogadják el az új szerződésüket, ami szerint január 1-től már nem közalkalmazottként, hanem köznevelési foglalkoztatottként dolgoznak tovább, a státusztörvény hatálya alatt. Hiába kérdeztük meg a Kaposvári Tankerületi Központot, nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy Somogyban, illetve Nagyatádon hány pedagógus jelezte szeptember 29-ig, hogy nem írja alá az új jogállásáról szóló szerződését.

Mint írtuk, országosan és Nagyatádon is többször demonstráltak a pedagógusok a státusztörvény miatt, ám hiába, mert az Országgyűlés elfogadta azt, így január egytől már csak az lehet pedagógus, aki elfogadja az új jogállását.

Annyit lehet tudni, amennyit a hivatalos kormányzati kommunikáció megenged a nyilvánosságnak, hogy tudjon, eszerint országosan 1205 pedagógus volt az, aki nem fogadta el az új jogállását, de nem tudni, hogy ez a szám mennyire pontos, hisz korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még 700 pedagógusról beszélt.  

Ezzel párhuzamosan az Oktatási Hivatal októbertől nem kéri be az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát, így nemcsak a nyilvánosság, hanem a szakszervezetek sem tudják már követni, hogy mekkora a pedagógushiány.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás