Sokba kerül a fa, ha egyáltalán kapható

A rezsiemelés bejelentése óta megugrott a tűzifa iránti kereslet. Nagyatádon van olyan kereskedés, ahol elfogyott a fa, és nem is tudják, hogy mikor kapnak újra.

– Amikor bejelentették a rezsinövelést, akkor egyből kihívtam a kéményseprőket, hogy nézzék át a kéményt. A rég nem használt kandallónkat fogjuk használni – mondta egy nagyatádi férfi. – Persze, most már ennek az ára is felment, de még nem kerül hétszer annyiba, mint a gáz.

Általánossá vált, hogy aki teheti, az fával szeretne fűteni a télen, aminek hatására természetesen a tűzifa is jelentősen megdrágult.

Az erdészeteknél a kereslet elhagyta a kitermelés nagyságrendjét, azaz nem tudnak annyi fát kitermelni, mint amennyire szükség lenne. A SEFAG Zrt. kérdésünkre azt válaszolta, hogy terveik szerint az őszi, nagyobb léptékű fakitermelések elindulása után normalizálódik a helyzet. Náluk a jelenleg érvényes árszabás szerint az aprított, darabolt tűzifa erdei köbmétere 55 ezer forintba kerül, de ebben még nincsen benne a rakodási és szállítási költség sem.

– Körülbelül harminc százalékkal emelkedtek az árak az utóbbi pár hónapban – mondta el egy fával foglalkozó környékbeli vállalkozó. – Az üzemanyagköltségek miatt a szállítási díjat is fel kellett emelnem.

Mocz András, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az erdőkben a megnövekedett kereslet ellenére a hosszútávú terveknek megfelelő gazdálkodás folyik.

– Akinek van anyagi lehetősége, aki rendelkezik megfelelő tárolókapacitással, az egy picivel több tűzifát vásárol, de a tervszerű gazdálkodás ki tudja elégíteni ezt az igényt.

A fabrikettért a tavalyihoz képest több mint kétszer annyit kell fizetni. Az egyik nagyatádi kereskedés elmondása alapján, míg a tavalyi évben a 20 kg-os kiszerelés 1990 forintba került, most a 10 kg-os kiszerelés kerül 2260 forintba.

A Pénzcentrum összefoglalója alapján egy átlagos, száz négyzetméteres családi ház fűtéséhez a téli időszakban 7-8 köbméter fára van szükség, az elavultabb fűtőberendezésekhez pedig nem ritka, hogy 12-13 köbméterrel kell számolni egy fűtési időszakban, ami a jelenlegi árak szerint legalább félmilliós költséget jelent a háztartásoknak.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás