Ha jön a megyénkénti zárás, Somogy biztosan benne lesz

Somogyban 596-ról 754-re nőtt március első és második hete között a 100 ezer főre vetített fertőzésszám. Ez az 5. legnagyobb emelkedés. Az utolsó hét esetszámait tekintve pedig Somogyban lett a 2. legtöbb fertőzött.

Ahhoz képest, hogy tavasszal, az első hullám idején csak hírből hallottunk a koronavírusról, ősszel és télen már elkapta nemcsak a megyét, hanem Nagyatádot is, a harmadik kifejezetten tarol Somogyban.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a járvány legnehezebb hete jön. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője pedig nemrég arról beszélt, hogy „akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be”.

Megnéztük hát – immár sokadszor –, hogyan állunk a megyék összevetésében, amiben a HVG kimutatása volt a segítségünkre. Tekintve, hogy a kormány még mindig nem hajlandó közölni részletes megyei adatokat, továbbra is csak az egyetlen hivatalos információból következtethetünk: az összes esetszám növekedéséből. A március első (1-7.) és második hete (8-14.) közti fertőzöttségi adatok összehasonlításából látszik, hogy a két hét közti emelkedés 100 ezer főre vetítve mit mutat.

Ez alapján Pest, Komárom-Esztergom, Budapest, Győr-Moson-Sopron után Somogyban az 5. legrosszabb a helyzet: 596-ról 754-re nőtt a szám.

Ha az elmúlt egy hét új fertőzöttjeinek számát vetjük össze lakosságarányosan a többi megyével, már a 2. legrosszabb adatot kapjuk: a 754-es somogyi esetszámot csak Komárom-Esztergom 788-as mutatója múlja felül.

Az elmúlt hét napban (márc. 8-15. között) 2500-zal lett több az igazolt covidos Somogyban, vagyis 15,8%-kal nőtt a számuk, naponta átlagosan 357-tel.

Amennyiben a kormány a fertőzöttségi adatok alapján fog dönteni szerdán, biztosra vehetjük, hogy Somogyban szigorúbb korlátozások között élhetünk majd az országoshoz képest.

Milyen szigorítások jöhetnek még? Tavasszal egész napra érvényes kijárási korlátozás volt érvényben, a bölcsődék is zárva voltak, az üzletekben egyszerre tartózkodók számát is korlátozták. A környező országok mintájára akár az FFP2-es maszkok viselését is kötelezővé tehetik.

Ami szinte biztosra vehető, hogy messze vagyunk még a fertőzésszámok mérséklődésétől: a második hullám idején Orbán Viktor miniszterelnök november 4-én jelentette be a szigorításokat, és csak 25 nappal később értük el a járvány akkori csúcsát a napi fertőzöttek számában, az aktív fertőzötteké viszont egészen december 19-ig nőtt.

A harmadik hullám viszont erősebb, ráadásul a koronavírus brit mutációja a korábbinál jobban fertőzi a fiatalokat, sok a súlyos állapotban lévő 35-59 év körüli beteg a szakemberek szerint. Ez a korosztály pedig az oltási terv alapján legjobb esetben is hetek múlva kerülhet sorra – emlékeztet a HVG.

Védőoltásra várva - sorbanállás a kaposvári kórház előtt a hétvégén
Védőoltásra várva – sorbanállás a kaposvári kórház előtt a hétvégén

 

Megosztás