Óriási szarvasrudlit videóztak Somogyban

Az agancshullajtás időszakában egyre gyakoribb, hogy gímszarvasok vágtatnak akár kisebb-nagyobb csoportokban is. Egy videós egy kb. ötven-hatvan szarvasból álló rudliról készített látványos felvételt Boronka közelében.

A lótenyésztéssel foglalkozó Tankovics Zsolt videózta telefonjával a vizes mezőn átgázoló rudlit, vette észre az agrojager.hu.

A felvétel kapcsán a lap felhívta a figyelmet: országos probléma ilyenkor, hogy „az agancsozók folyamatosan zavarják a nagyvadállományt. A területileg illetékes vadgazdálkodók szinte tehetetlenek a jól szervezett, sokszor hét-nyolc fős csoportokkal szemben, akik vonalhajtásba szerveződve űzik a vadat.”

Az Atádhíren is többször foglalkoztunk ezzel, a szarvasok hajszolása ugyanis a közutakon is fokozott balesetveszélyt jelent

– Ráállnak a vad nyomára, és elkezdik űzni a vadat – ismertette három éve az állatkínzó módszert egy hozzáértő az Atádhírnek. – Azért üldözik, hogy előbb-utóbb megakadjon az agancsa a sűrűben, elhullajtja, és akkor összeszedik. A szarvas, persze, menekül, keresztül árkon-bokron, az ijedtség kihajtja az országútra is. A gyűjtők nem is gondolnak rá, de akár emberéleteket követelő baleseteket is okozhatnak ezzel.

Az agrojager oldalán is arra hívják fel a figyelmet, hogy „az anyagi-, és személyi sérüléssel járó ütközéseket nagymértékben lehetne csökkenteni, ha az agancsgyűjtés jogszabályi feltételei egyértelműek lennének”. Nem azok, és, hogy mennyire nem megfelelően rendezett a kérdés, azt jól mutatja a hozzászólások cunamija a „Hazavitt egy pár agancsot az erdőből, elfogták a rendőrök” című írásunk nyomán.

A videót készítő Zsolt is úgy összegezte a véleményét: „Ha a gyűjtés rendezettebbé válna, vadgazdálkodók és gyűjtök is megtalálnák a közös nevezőt. Ez lenne a fenntartható megoldások egyike a jövőre nézve.”

Megosztás