2021. Április 18, Vasárnap
Andrea, Ilma napja

Már megjelentek a járványhelyzettel visszaélő csalók is 2021-03-18 15:05:00 | Címkék: csalás, rendőrség, hazai

A járványból fakadó feszültséget egyre több csaló fordítja a saját hasznára. Főleg az idősebbeket szemelik ki: magukat egészségügyi vagy hivatali személynek kiadva nagyobb összegeket csalnak ki a gyanútlan áldozatoktól.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben hívta fel a veszélyt a csalók legújabb módszereire, melyek a covid járvánnyal vannak összefüggésben. Világszerte tapasztalható, hogy megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni.

A csalók minden lehetőséget megragadnak és leginkább az idős emberekre fókuszálnak, akik egyedül élnek. A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki ne váljon csalás és átverés áldozatává. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak.

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat.

  • A rendőrség tanácsa arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:
  • Járjon utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg:
  • Tegye le a telefont, majd hívja fel a telefonáló által megjelölt intézményt!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
  • Kérdezze meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét, beosztását!
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!
  • Bankkártya-adataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

 

Vissza az előző oldalra